Дълго чаканите 10 млн. лв. за туроператорите са почти неизползваеми

Едва 840 агенции в сектора са кандидатствали за помощта, докато в регистъра има близо 4500 фирми

Дълго чаканите 10 млн. лв. за туроператорите са почти неизползваеми

Снимка: Красимир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Едва 840 туроператори и туристически агенти са подали заявления за отпускане на помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64.13 млн. лв., съобщават от Министерството на туризма.

Проверка на Economic.bg в официалния регистър на туроператорите и туристическите агенти показва, че там са регистрирани 4 476 туроператори. Което означава, че едва 19% от тях са се възползвали от правителствената помощ.

Оказва се обаче, че и регистърът не е много точен, въпреки че това е единственият официален портал, от който може да се черпи информация за бройката на туроператорите и туристическите агенти в страната. Регистърът се поддържа от Министерството на туризма.

„Регистърът е пълен с фирми, които нямат дейност. Ние многократно казваме, че не трябва да се съди по бройката в този регистър. Освен това голяма част от фирмите, които са вписани там, не са си подновили застраховките „Oтговорност на туроператора“ (без тази застраховка туроператорите нямат право да извършват дейност). Реално тези, които извършват дейност по моя преценка са не повече от 1500“, каза за Economic.bg Даниела Стоева, управител на „Тандем Травел“ и член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Срокът за кандидатстване за държавната помощ изтече вчера, 20 октомври, след като стартирането на програмата се забави с повече от два месеца и в продължение на седмици нямаше никаква яснота нито какви документи ще са необходими на туроператорите, нито кога ще могат да ги подадат.

Мъглата около въпросната помощ продължава да се сгъстява, тъй като от бранша алармират, че е възможно част от кандидатствалите за средствата да не ги получат, защото няма да успеят да покрият изискванията за разходите.

Накратко, не е ясно разписано в програмата кои разходи ще се признават и отпускат средства и за кои не.

„Това е една от основните пречки пред това програмата да е ефективна. Предполагам че това е накарало много колеги да се откажат. Писали сме официални писма с въпроси дали определени разходи ще ни бъдат признати. А получаваме копиран текст от програмата“, споделя Даниела Стоева.

„Например моята фирма е кандидатствала за 100 000 лв., които няма да вземем, защото се разпределят пропорционално. Да кажем, че ще вземем 20 000 лв. Ако за тези пари не мога да представя документи за разходи, които са одобрени по програмата, сумата, за която не мога да докажа разходи, ще трябва я върна. Може да се окаже така, че някакъв процент от кандидатствалите да не могат да си докажат разходите и съответно няма да получат пари“, обяснява още Стоева.

Коментари: 0