Дългът на САЩ е напът да надхвърли размера на цялата икономика

Това ще се случи за първи път от Втората световна война

Дългът на САЩ е напът да надхвърли размера на цялата икономика

Снимка: БТА

Нарастването на държавните заеми в условията на пандемичната рецесия постави САЩ в положение, което не са виждали след Втората световна война: За да изплати националния си дълг тази година, страната ще трябва да похарчи сума, почти толкова голяма, колкото размера на цялата ѝ годишна икономика, предава The New York Times.

И въпреки този факт икономисти продължават да призовават законодателите да вземат още дълг, за да подхранят икономическото възстановяване на нацията.

Размерът на държавния дълг на САЩ е планиран да надвиши този на икономиката през следващата фискална година, започваща на 1 октомври 2020 г., тъй като пандемията проваля събирането на данъчни приходи, стимулира държавните разходи и взмането на нов дълг. През 2020 г. пък дългът се очаква да бъде в размер на 20.3 трлн. долара, докато общата продукция на американската икономика се очаква да бъде малко над 20.6 трлн. долара за финансовата година.

Конгресът и президентът Доналд Тръмп предприеха антикризисни мерки за 3 трлн. долара, за да помогнат на бизнеса и хората да останат на повърхността чрез рязкото забавяне на икономическата активност. Всички тези фактори наложиха големи суми държавни заеми, изпращайки дефицита - който непрекъснато нарастваше дори в средата на рекордна икономическа експанзия - към небето.

Дефицитът - разликата между харченото от САЩ и това, което печелят чрез данъци и други приходи - се очаква да достигне 3.3 трлн. долара за фискалната 2020 година, съобщиха от бюджетната служба в сряда. Това е повече от три пъти нивото, което достигна през фискалната 2019 година.

Пандемията вкара най-голямата икономика в света в най-рязкото ѝ тримесечно свиване от близо 75 години, което доведе до увеличаване на дефицита в процеса. Тъй като милиони са без работа и бизнесът бе блокиран, данъчните приходи падат за федералното правителство, заедно с щатите и общините.

Коментари: 0