Парламентът освободи Данаил Кирилов и одобри Ахладова на негово място

Парламентът освободи Данаил Кирилов и одобри Ахладова на негово място

Снимка: Economic.bg/Архив

В отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов депутатите одобриха предложената от него промяна начело на правосъдното министерство. С мнозинство от 98 гласа "За" народните представители приеха оставката на Данаил Кирилов, дадена още в средата на миналата седмица - на 26 август, без да посочва конкретни причини за това свое решение. На негово място бе назначена досегашния му заместник - Десислава Ахладова, представена пред депутатите от вицепремиера Екатерина Захариева.

"Когато се избира нов министър на правосъдието когато има масови протести за справедливост, трябва да се прави много внимателно. Когато това е втори министър, който си отива в този кабинет, значи е голям провал. А когато не се казва и дума защо си е тръгнал предишният министър, това говори за няколко неща. Първо, защото ги е срам от резултата от работата му в този мандат или второ, защото причините не са за изричане. Много е важно дали си тръгва защото не може да пише във Facebook или защото не може да пише констiтуция. Дали защото медийното му поведение е вредно или защото законотворчеството му руши правната система в България", коментира Крум Зарков от БСП. 

Според него България има нужда не от персонални, а от генерални промени. От хора, които имат доблестта първо да кажат какво трябва да се свърши, а после да се свърши.

Други изказвания в залата нямаше, а Екатерина Захариева отказа да коментира изказването на Зарков, въпреки че той коментира и нейния пост като външен министър и вицепремиер по правосъдната реформа.

Ocтaвĸaтa на Кирилов, който също не присъства в залата днес, дойде нa фoнa нa cтapтиpaлитe ĸoнcyлтaции пo пpoeĸтa нa ГEPБ зa нoвa Koнcтитyция. Kиpилoв e eдин oт aвтopитe нa пpeдлoжeнитe пpoмeни, ĸoитo бяxa ocтpo paзĸpитиĸyвaни oт пpaвнитe cъcлoвия.

Справка в правосъдното министерство показва, че новия министър Десислава Ахладова е придобила магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“. В периода 2000 - 2004 г. е районен съдия в Районен съд - Перник. От  2004 до 2014 г. е заместник-административен ръководител на Районен съд - Перник. От 2014 г. до май 2017 г. е председател на Районен съд-Перник. От май 2017 г. е административен ръководител на Административен съд – Перник.

Коментари: 0