Държавата маха два излишни данъка за фирмите

Проекторамката на Бюджет 2022 е готова, каза Асен Василев

Държавата маха два излишни данъка за фирмите

Снимка: Красимир Свраков

40227 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Бюджет 2022

Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите – данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в ефира на БНР. Елиминирането на налозите е заложено в проекторамката на Бюджет 2022, която вече е готова и следващата седмица предстои да бъде съгласувана с всички министерства.

Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година“, уточни Василев философията на бъдещия бюджет.

И по-рано Василев е коментирал, че Бюджет 2022 първоначално ще се базира на миналогодишния, тъй като – заради политическата криза и встъпването на кабинета в длъжност през декември – той много се забави. Същинските идеи на новото правителство ще залегнат по-дълбоко в актуализацията през лятото.

След съгласуването на сегашния проект с министерствата, той ще бъде обсъден и със социалните партньори. Целта е в края на януари проектът да бъде внесен в парламента.

Василев каза, че размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, като това ще стане след консултации. Той посочи, че през 2021 г. без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Очакванията на вицепремиера са това да продължи и през 2022 година.

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%, каквато идея изложи председателят на КЕВР Иван Иванов. През последните дни той понесе сериозни критики от премиера Кирил Петков, на които днес от своя страна отговори не по-малко остро. Шефът на енергийния регулатор разкритикува мораториума и заяви, че именно с намаляване Данък добавена стойност е могло той да бъде избегнат.

Според новите управляващи обаче това не е релевантно.

Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР – че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата“, каза сега Асен Василев.Подкрепи Economic.bg