Държавата може да похарчи над 8.5 млрд. лв. през декември

Към края на ноември бюджетът все още е на излишък, но предстои ударно харчене както обикновено

Държавата може да похарчи над 8.5 млрд. лв. през декември

Снимка: Красимир Свраков

2201 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Бюджет 2021

Месец преди края на годината консолидираният държавен бюджет продължава да е на излишък, което създава усещане, че в крайна сметка фискалната рамка може да е на плюс или поне балансирана за цялата 2021 г. Това е обаче е съвсем привидно и с огромна вероятност може да предположим, че правителството ще изпълни всички заложени разходи в бюджета.

Както обикновено в годините назад най-големите плащания се оставят за последния месец на годината, особено забавяйки капиталовите разходи, които тази година се изпълняват едва на около 10% от заложеното, а парите се прехвърлят към други пера с правителствени постановления. Поддържайки по-ниски разходи 11 месеца, от една страна позволява на правителството да се хвали с излишъци, макар и малки, а от друга – в края на годината министерствата и другите бюджетни разпределители виждат с какви средства разполагат и започват да харчат ударно, за да оправдаят ново увеличение на средствата си за следващата година.

По изчисления на Economic.bg през декември служебното правителство, или редовното – ако има такова – заедно с общините, НОИ и останалите бюджетни разпределители, ще разполагат с около 8.5 млрд. лв. за харчене. В това число влиза малкият излишък, регистриран към края на ноември, редовно заработените от бизнеса и хората пари, както и дефицитът от 5.5 млрд. лв., за който вече бяха взети нужните заеми.

Според данните на Министерството на финансите за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) бюджетният излишък към края на ноември е 570 млн. лв.

МФ отчита ръст на данъчните и осигурителните приходи за ноември заради авансовите вноски за корпоративния данък, чийто срок бе променен до 15 ноември. Така за първите 11 месеца от 2021 г. приходите, помощите и даренията възлизат на 47.8 млрд. лв., което е 94.5% от разчетите на финансовото ведомство. От друга страна, разходите също нарастват значително, основно поради по-високите социални плащания, разходи за субсидии, здравноосигурителни плащания и други. Към края на ноември те достигат 47.2 млрд. лв., което е едва 85.6% от разчетите. И по двете пера министерството посочва, че се наблюдава ръст с малко над 7 млрд. лв. спрямо година по-рано.

Значителният ръст на разходите към ноември 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията, докато към ноември  2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg