Държавата трябва да купи още няколкостотин машини за вота на 11 юли

Не е ясно дали доставчик ще е отново „Сиела Норма“

Държавата трябва да купи още няколкостотин машини за вота на 11 юли

Снимка: Красимир Свраков

920 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

От 300 до 500 нови машини за гласуване ще бъдат необходими за изборите на 11 юли в чужбина. Все още не ясно дали доставчик отново ще бъде „Сиела Норма“. Това стана ясно от думите на новоизбрания председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в ефира на БНР.

Според нея гласуването с машини крие риск, но той е свързан с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени.

ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс“, каза още Нейкова.

Закупуването на нова апаратура се налага заради въвеждането на 100% машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, включително и за тези извън страната. Това е едно от знаковите решения в краткия живот на 45-ото Народно събрание.

Относно появилата се информация за проблеми с изпълнението на договора със „Сиела Норма“ Нейкова коментира, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК. Думите ѝ идват по повод появилата се през последните дни информация, че доставените машини за вота на 4 април все още не са платени и на практика не са държавна собственост.

Нейкова каза пред БНР, че разбира за казуса от интервю на Димитър Димитров, член на предишната ЦИК и избран в състава на новата. В медийна изява той обърна внимание, че може да се стигне до съдебен спор, както и че самата „Сиела Норма“ не е изпълнила всичките си задължения по договора.

По думите на Камелия Нейкова тепърва предстои да се установят подробностите по случая. 

„Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация“, коментира още новоизбраният председател на ЦИК. Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи. Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова.

Коментари: 0