Заради вдигането с 20% на минималната пенсия останалите получават само 5%

Държавата не разполага с достатъчно средства, за да преизчисли пенсиите върху осигурителния доход за 2019 г.

Заради вдигането с 20% на минималната пенсия останалите получават само 5%

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Държавата не разполага с достатъчно средства да увеличи минималната пенсия с 20%, а в същото време да индексира обезщетенията на всички останали по "швейцарското" правило. По изчисления на Economic.bg, ако автоматизираният вариант, който се използва последните десетина години, бъде приложен и сега, всички пенсии трябва да се индексират от 1 юли с около 7.5%. Но тъй като бюджетът не може да си го позволи, а е взето политическо решение да се вдигне минималното обезщетение до 300 лв., а максималното до 1440 лв., то останалите ще получат само 5% отгоре.

Бюджет 2021

Това става ясно от обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., който беше приет от Надзора на НОИ, но получи много критики от бизнеса и експерти.

Първоначално се обмисляше вариант за диференцирано повишение на пенсиите - с 10% на тези от 300 лв. до прага на бедност от 369 лева, а останалите  - с 5%. Това обаче очевидно ще излезе прекалено скъпо на бюджета.

Според редица експерти увеличаването на минималната пенсия до 300 лв. демотивира работещите да внасят пълните си осигуровки, тъй като правителството е непредвидимо и взима популистки решения според политическата ситуация. Според статистиката, ако минималното обезщетение достигне исканият от управляващите размер, то близо половината пенсионери ще взимат именно такъв размер.

Именно това демотивира, смята Стефан Василев, председател на Надзорния съвет от квотата на работодателите. Той обяви, че организацията му гласува против проекта на държавата.

Няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали“, каза той.

Срещу тези планове се обявиха и редица бивши социални министри, сред които и Емилия Масларова.

„Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пения да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава, когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира“, категорична е Масларова.

Планираните разходи за пенсии за 2021 г. са малко над 12.34 млрд. лв., което е малко над 10% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Сумата е с 1.7 млрд. лв. повече в сравнение с тази година.

Коментари: 0