Държавните болници са затънали в дългове

За година и половина НЗОК е превела на лечебните заведения близо 1.5 млн. лв., но въпреки това имат дългове за над 580 млн. лв.

Държавните болници са затънали в дългове

Снимка: Александровска

1012 ~ 1 мин. четене

Задълженията на държавните болници към края на първото тримесечие на 2021 г. са 582 млн. лв. Това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването си в парламента.

„Нещата никак не са добре в здравната система, никак не са добре в болничната сфера, никак не са добре по отношение на държавните болници. Една голяма част от тях са лошо управлявани, намират се в лошо финансово състояние и не осигуряват медицинска помощ с необходимото качество“, каза още Стойчо Кацаров.

Кацаров посочи, че просрочените дългове на лечебните заведеният, т.е. неплатените според договорите, са 76 млн. лв. „Падежът на задължението е минал. От началото на миналата година досега държавните болници са получили от Здравната каса финансиране в размер на 1.47 млрд. лв. за плащане за дейност. Отделно от това държавните болници са получили субсидиране“, каза още Стойчо Кацаров.

Според него въпреки щедрото финансиране състоянието на болниците не е добро. „Това говори само за неефективност на управлението на тези структури като цяло“, посочи още Кацаров.

Подкрепи Economic.bg