Дървесината може да се превърне в новото любимо „убежище“ на инвеститорите

Фючърсите на дървесния материал са се удвоили от началото на април и изпреварват дори тези на златото и среброто

Дървесината може да се превърне в новото любимо „убежище“ на инвеститорите

Снимка: Unsplash

На фона на трудно възстановяващата се икономика заради пандемията и новото разпалване на напрежението между САЩ и Китай, инвеститорите се насочват към благородните медали, но може би пренебрегват едно друго убежище – дървесината.

Фючърсите на дървения материал са се удвоили от началото на април и са най-добре представящата се от водещите суровини тази година. Изненадващо, изпреварват дори златото и среброто, традиционните суровини убежища за инвеститорите, посочва Bloomberg.

Анализаторите очакваха вследствие на изолацията интересът към строежите и оттам към строителните материали, значително да се намали. Но затворените в домовете си северноамериканци решиха да похарчат парите си за ремонти, точно когато намаляването на производството сви доставките.

Трябва да се отбележи, че цената на дървесината е доста по-ниска от тази на златото и повечето благородни метали и също така е предразположена към сериозни колебания, и крайности в цената си. Според производители като Canfor Corp. обаче търсенето ще остане силно и ръстът на цените ще продължи и през есента. „Търсенено на този материал и фокусирането върху ремонтите у дома е доста по-силно, отколкото очаквахме. Това е своеобразен рекорд“, посочва главният изпълнителен директор на Canfor Дон Кейн при представянето на тримесечните резултати на компанията.

Коментари: 0