Джонсън към депутатите: Не искам избори, затова ме подкрепете

Той каза, че шансовете за сделка с ЕС нарастват

Джонсън към депутатите: Не искам избори, затова ме подкрепете

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън иска страната му да напусне Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври, но не желае да се стига до предсрочни избори. Затова той призовава депутатите да не гласуват за „поредното безсмислено забавяне“ на Brexit. В противен случай не е изключено да бъде свикан предсрочен вот. Това стана ясно по време на изявлението му на живо, минути след края на извънредното заседание на кабинета в понеделник. 

Шансовете за сделка с ЕС се повишават, по думите на британския премиер, който не пропусна да припомни обещанието си отпреди пет седмици, че „това правителство няма да се мотае“. „Постигаме напредък по Brexit”, изтъкна Джонсън и добави, че ЕС „вижда, че ние искаме сделка“. 

И преди Джонсън многократно е казвал, че не желае предсрочни избори. Слуховете за предстоящи такива обаче доведоха до спад на британската лира през последните седмици с над 0.8%. 

А за опцията се заговори на фона на предстоящото гласуване на Камарата на общините дали да не принуди правителството да удължи крайния срок за Brexit. Според слуховете, това е целта на бивши министри от кабинета, които обединяват сили с лейбъристите, за да спрат напускането на страната от ЕС без сключено споразумение. 

По-рано Джонсън даде ултиматум на консервативните депутати, че ако се противопоставят на излизането от Блока навръх 31 октомври, рискуват да бъдат изхвърлени от редиците на партията. 

Коментари: 0