Джонсън обеща да отпразнува Brexit подобаващо

Утре Великобритания излиза от ЕС

Джонсън обеща да отпразнува Brexit подобаващо

Снимка: БТА

1340 ~ 1 мин. четене
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че на 31 януари той ще отбележи излизането на страната от ЕС. "Ще го отпразнувам (Brexit) по начин, който зачита обхвата на това събитие, ще се съобрази с изумителното постижение на Обединеното кралство, но също така ще вземе предвид чувствата на всички към това, което правим", обеща Джонсън. 

"Това е чудесен момент за страната ни. Това е момент на надежда и възможности, но е и момент за обединение", добави премиерът.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но датата беше многократно отлагана, тъй като британските депутати не можаха да се споразумеят за условията на излизане. Консервативната партия, водена от Джонсън на предсрочните избори през декември, получи значително предимство пред опозицията, което направи останалите етапи от одобряването на сделката от депутатите почти формалност.

Brexit ще бъде утре, 31 януари и трябва да започне преходен период между ЕС и Великобритания, през който отношенията между общността и кралството няма да претърпят никакви промени. През това време Лондон възнамерява да постигне съгласие с Брюксел за ново търговско споразумение. До края на 2020 г. Обединеното кралство ще трябва да продължи да плаща вноски в бюджета на ЕС.
Коментари: 0