Джонсън отказва на ЕС да удължи срока за преговорите по Brexit

Британският премиер не поддава дори и след новината, че главният европейски преговарящ е заразен с Covid-19

Джонсън отказва на ЕС да удължи срока за преговорите по Brexit

Снимка: БТА

Борис Джонсън отхвърля призивите на ЕС за замразяване на преговорите за свободна търговия след 2020 г. и за удължаване на преходния период с две години. Така британският премиер излага на риск възможността Лондон и Брюксел да постигнат споразумение, пише Reuters.

„Пандемията усложнява и без това твърде амбициозния план. От европейска страна сме готови да удължим преходната фаза максимум до края на 2022 г. Затова Обединеното кралство трябва да изпрати съответното искане. Въпросът за удължаването на сроковете при сегашните обстоятелства отново трябва да бъде внимателно проучен в Лондон“, е казал пред германската медийна група Funke Дейвид Макалистър, който оглавява комисията по въпросите за Brexit в Европейския парламент.

От своя страна зам.-ръководителят на Европейския парламент Катарина Барли е казала, че в настоящата кризисна ситуация преговорите на живо са невъзможни. „Ще се види дали ще бъде възможно да продължим работата в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията“, обяснила е тя.

По думите на Барли заплахата от т.нар. „твърд Brexit“, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест и за двете страни и затова преходният период, който засега е до 31 декември 2020 г., трябва да бъде удължен.

Същевременно днес стана ясно, че европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние е дал положителен тест за коронавируса Covid-19.

Джонсън обаче отхвърли призивите преходният период след Brexit (който се състоя на 31 януари 2020 г.), по време на който Великобритания трябва да продължи да спазва всички европейски закони, да бъде удължен.

„Има действащо законодателство по темата и аз нямам намерение да го променям“, заяви британският премиер, визирайки приетия британски закон, който забрани каквото и да било отлагане на Brexit или на последващия преходен период. „Това не е тема, която се обсъжда често на Даунинг Стрийт“, добави Джонсън.

Невъзможността преговорите между Великобритания и ЕС да се провеждат заради коронавируса увеличава възможността след края на преходния период след Brexit Кралството и Блокът да нямат договорено споразумение за свободна търговия и сътрудничество в други икономически и политически области. Това би било равносилно на т.нар „твърд Brexit“.

Вероятността за него расте с всеки изминал ден, защото още преди появата на епидемията правителството на Джонсън бе категорично, че няма да иска удължаване на преходния период, който ще изтече на 31 декември 2020 г. Още тогава европейските политици изразиха опасения, че месеците до края на годината няма да са достатъчни, за да се постигне консенсус по всички спорни теми в преговорите между ЕС и Великобритания.

Коментари: 0