2019 е била втората най-гореща година в света, обявиха четири агенции

Учените коментират, че краят на най-горещото десетилетие някога не е бил така катастрофален случайно

2019 е била втората най-гореща година в света, обявиха четири агенции

Снимка: Unsplash

724 ~ 2 мин. четене
Миналата 2019 г. е била втората най-гореща година, регистрирана някога. Това потвърдиха днес три агенции – американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA), Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Световната метеорологична организация.

Така трите агенции потвърждават извода от миналата седмица на европейската Служба за климатични промени „Коперник“ (Copernicus Climate Change Service) и затвърждават, че най-горещото досега десетилетие е завършило катастрофално.

Единствената година, която е била по-гореща от 2019 г., засега е 2016 г. Тогава средната температура на световната повърхност е била със само 0.04°C по-висока, отколкото през миналата година.

2019 г. освен това е счупила и други рекорди. За Европа тя е била най-горещата година, откакто е започнато да се води статистика. Също така това е била най-топлата документирана година за океаните, сочи изследване в научното списание Advances in Atmospheric Sciences. За САЩ пък 2019 г. е била втората най-влажна година някога, обяви миналата седмица NOAA.

Експертите коментират, че не е съвпадение, че 2019 г. е била такава необичайна година за статистиците. Всичко показва, че промяната на световния климат вече трансформира планетата ни.

„Изпитваме въздействието на глобалното затопляне, което вече се развива буквално в реално време“, коментирал е, цитиран от The Verge, Ноа Дифенбау, професор по природни науки в Станфордския университет.

Горенето на изкопаеми горива вече е затоплило планетата до 1°C над прединдустриалните равнища (през втората половина на 19-ти век). Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., има за цел да ограничи повишението на световната температура до 2°C, но учените твърдят, че до достигането на тези 2 градуса затопляне светът може да е загубил 99% от кораловите си рифове, а 70% от крайбрежията му може да бъдат свити, тъй като части от тях ще бъдат залети от повишаващия се световен океан.
Коментари: 0