ЕБВР не е оптимист за турската икономика

Финансовата институция понижи прогнозата си за растежа през тази и следващата година

ЕБВР не е оптимист за турската икономика
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозите си за икономическия растеж на Турция за тази и следващата година. Финансовата институция публикува доклада си, в който е записано, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 3.6% през тази и едва 1% през следващата година. Предишната прогноза бе съответно за 4.4% и 3.2%.

Ревизията на прогнозите идва след валутната криза в Турция, която доведе до спад от близо една трета в стойността на турската лира и принуди централната банка да увеличи значително лихвения процент.

„Намалихме нашата прогноза за Турция на 1% за 2019 г. и това естествено има голямо влияние върху общата прогноза за целия регион“, заяви за Reuters Сергей Гуриев, главен икономист на ЕБВР.

Банката посочва, че регионът на Югоизточна Европа показва стабилен растеж, като при Македония нивото е по-скромно (2% през 2018 г. и 3% през 2019 г.), а при Сърбия е най-високото за последните няколко години (4.2%през 2018 г. и 3.5% през 2019 г.). За Косово банката прогнозира растеж от 4% и за двете години, а за Черна гора – 4.2% през тази година и 3% през следващата.

Доверието и инвестициите се завръщат в Гърция, а Кипър продължава силното си възстановяване след кризата, се посочва в доклада. Банката очаква Гърция да отчете растеж от 2.2% през 2018 г. и 2.3% през 2019 г. По отношения на Кипър ЕБВР прогнозира растеж от 3.9% тази година и 3.5% през следващата, като прогнозите са повишени съответно с 0.7 и 0.5 процентни пункта спрямо предишните.
Коментари: 0