ЕЦБ влоши очакванията си за икономиката на еврозоната

Реалният брутен вътрешен продукт се очаква да расте тази година, но по-бавно от предварително очакваното

ЕЦБ влоши очакванията си за икономиката на еврозоната

Снимка: БТА

Икономиката на еврозоната вероятно ще се възстанови тази година, но с по-бавни темпове от прогнозираното само преди няколко месеца, показва новото проучване на Европейската централна банка. Икономистите, анкетирани в тримесечното проучване на професионалните анализатори на ЕЦБ, очакват реалният ръст на БВП в еврозоната да достигне 4.4% тази година спрямо 5.3% в предишното издание на проучването.

Що се отнася до 2022 г., проучването показа, че сега се очаква икономиката да се разшири с 3.7%, в сравнение с 2.6% в октомврийската прогноза.

Вчера, след онлайн заседанието на европейските лидери, българският премиер Бойко Борисов очерта мрачна картина за икономиката на Съюза. „Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза“, каза Борисов.

Коментари: 0