ГЕРБ прехвърли отговорността за карантинираните на ЦИК

От управляващата коалиция на практика се отказаха да поемат отговорността по казуса

ГЕРБ прехвърли отговорността за карантинираните на ЦИК

Снимка: НС

Въпреки обещанията на управляващите, че ще предложат решение на проблема с гласуването на карантинираните граждани, в крайна сметка прехвърлят цялата отговорност на Централната избирателна комисия (ЦИК). Регламентът, който трябва да изготви ЦИК, следва „да гарантира живота и здравето на членовете на избирателни комисии, на избирателите и на другите участници в изборния процес“, както и „да не лиши нито един гражданин от избирателно право“.

Срокът, предвиден за изработване на тези правила, е не по-късно от 50 дни преди изборния ден, т.е. до 12 февруари. Очаква се депутатите да одобрят това на второ четене следващата седмица, което дава на ЦИК около две седмици за обсъждане и финализиране на изборния протокол за карантинираните лица.

В приетите законодателни поправки е включено уточнението, че ЦИК има два възможни варианта – тези избиратели да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни избирателни секции, извън посочените в Изборния кодекс.

Депутатите от управляващите партии прехвърлиха на ЦИК и отговорността за здравните мерки, които ще бъдат прилагани при организацията и самото провеждане на изборния процес, като това трябва да се направи след консултации със здравния министър, националния оперативен и националния ваксинационен щаб. Избирателната комисия е натоварена и със задачата да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита“.

Припомняме, че тази сутрин говорителят на ЦИК Димитър Димитров обясни пред БНТ, че за всички избиратели и членове на секционни избирателни комисии ще има маски и еднократни ръкавици, но подробностите ще бъдат уточнени след като здравните власти представят протокол за организацията.

Управляващите аргументираха подхода си с практиката в други страни, които са провели избори в условията на пандемия. БСП и независимите бяха единствените, които не подкрепиха законопроекта.

Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него“, коментира депутатът от БСП Крум Зарков.

Коментари: 0