Economist подреди най-добрите градове за живеене през 2019 г.

Победителят е начело за втора поредна година

Economist подреди най-добрите градове за живеене през 2019 г.

Виена

Снимка: Pixabay

Виена е най-добрият град за живеене в света за втора поредна година, като оглавява класацията на Economist Intelligence Unit с почти перфектни резултати за стабилност, култура и околна среда, образование и инфраструктура и здравеопазване.

Австрийската столица е последвана от Мелбърн, който миналата година Виена свали от първото място след седем години на върха. Сидни, Осака и Калгари заемат първите пет места в глобалния индекс на градовете Global Liveability Index сред 140 града по света, изследвани от The Economist Intelligence Unit.

Въпреки че Топ 10 се доминира от Австралия, Канада и Япония, Европа като цяло се представя добре. Осем от първите 20 града са в Северна Европа, като Копенхаген и Виена са в Топ 10, а Цюрих, Франкфурт и Женева заемат съответно 11-о, 12-о и 14-о място.

Хелзинки, Амстердам и Хамбург също влизат в Топ 20, докато Берлин и Люксембург са съответно на 21-во и 23-о място.

Хонолулу е най-високо класираният американски град - на 22-ро място, а Атланта, Питсбърг, Сиатъл и Вашингтон също са в Топ 40. Чикаго е класиран на 41-во място.

Лондон и Ню Йорк са класирани съответно 48-а и 58-а позиция. И двата града са оценени високо за култура, но имат по-ниски резултати за инфраструктура и стабилност, с по-висок риск от престъпност и тероризъм.

Рейтингът за стабилност в Париж също пада благодарение на антиправителствените протести на "жълтите жилетки". Френската столица губи шест места спрямо миналогодишното класиране и е на 26-о място.

Сингапур влиза под номер 40, а Дубай е на 70-о място. Хонконг е класиран на 38-а позиция, като класацията е правена преди последните политически катаклизми.

Кайро и Ню Делхи губят поради екологични проблеми като лошо качество на въздуха и недостатъчно снабдяване с вода.

Дамаск, в Сирия, е най-лошият град за живеене в света, следван от Лагос, Нигерия и Дака, Бангладеш. 

Венецуелската столица Каракас също е в Топ 10 на най-малко добрите градове за живеене Карачи, Триполи и Хараре също присъстват в долния Топ 10.

Ето и пълният Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света за 2019 г.:

1. Виена, Австрия

2. Мелбърн, Австралия

3. Сидни, Австралия

4. Осака, Япония

5. Калгари, Канада

6. Ванкувър, Канада

7. Торонто, Канада

7. Токио, Япония

9. Копенхаген, Дания

10. Аделаида, Австралия
Коментари: 0