Европа изостава с много в 5G надпреварата

Някои оператори в Северна Америка вече са дали заявка да пуснат мрежи от ново поколение още през 2018 г.

Европа изостава с много в 5G надпреварата

Снимка: Pixabay

Светът вече е поел в посока на внедряването на бързите 5G мрежи, но една част от него изпъква значително на фона на останалите. Доклад на IHS Markit прогнозира, че Северна Америка първа ще достави на потребителите си услуги от ново поколение.

В 5G надпреварата вече са се включили 82% от мобилните оператори в глобален мащаб, посочват от изследователската компания. Едва 12% обаче планират да пуснат новата мрежа на пазара през тази година – и всички те са в Северна Америка.

Сред амбицираните да сторят това са AT&T и Verizon, които оперират в Съединените щати. Още преди месеци те обявиха плановете си да пуснат 5G през 2018 г. Verizon смята да разгърне 5G фиксирана безжична услуга на четири пазара до края на годината, като компанията ще ползва предварителния стандарт. AT&T иска да стъпи на десет пазара и ще ползва устройства, базирани на 5G стандарта на 3GPP.

Очакванията на Стефан Терал, изпълнителен директор на отдела за мобилна инфраструктура в IHS Maskit, са, че Северна Америка е бъде последвана от Южна Корея още през 2019 г. За сметка на това обаче европейските оператори са възприели по-бавен подход и масово планират да лансират 5G мрежи едва през 2021 г. Такива са и оптимистичните планове в България.

Едно от големите предимства на мрежите от ново поколение е ниската латентност на сигнала, както и намалените разходи за бит информация и увеличеният капацитет на инфраструктурата. Всички тези елементи значително подобряват производителността на мрежата, като едновременно с това водят до понижение на цената ѝ.

Сред предизвикателствата са осигуряването на честотен спектър и изграждането на близки станции. 14% от анкетираните изтъкват като такова и мениджмънта на новите мрежи и услуги.

Каже ли се 5G, веднага на преден план излизат възможностите на новите мрежи да обслужват бъдещите автономни превозни средства и Интернет на нещата (IoT). 53% от включилите се в анкетата на IHS Markit обаче изтъкват някои вече разгърнали се потребителски нагласи. Те очакват, че поне на първо време новата инфраструктура ще се използва масово за широколентов достъп и игри в реално време.

Коментари: 0