Една от най-старите шистови корпорации в САЩ е пред фалит

През първото тримесечие активите на добивните компании са се стопили с 38 млрд. долара

Една от най-старите шистови корпорации в САЩ е пред фалит

Снимка: БТА

Американската Chesapeake Energy Corporation – една от първите, които започнаха шистовата революция в САЩ, изненадващо подаде заявление за защита от кредиторите. Това съобщи самата корпорация на собствения си сайт. Заявлението е пуснато по Глава 11 от Кодекса за несъстоятелността на САЩ, която изисква защита срещу кредиторите и в същото време позволява извършването на реорганизация на дейността с цел съкращаване на разходите.

Подаденото заявление изглежда шокиращо на фона на принципно добрите резултати на Chesapeake Energy Corporation през последните години. Корпорацията е създадена още през 1989 г. в Оклахома сити от Обри Маклендън, който преди 4 години загива в пътно-транспортно произшествие. Приходите на компанията за миналата година са 8.6 млрд. долара, като заема 309-о място в класацията Fortune 500. През 2019 г. Chesapeake Energy е добивала среднодневно по 484 хил. барела петролен еквивалент, от които 69%  - природен газ, 24% - нефт и 7% - кондензат. Компанията разполага и с огромни доказани запаси от природен газ, нефт и кондензат.

Сриването на петролните фючърси през последните месеци като резултат от ниското търсене и особено по време на пандемията от коронавируса явно са се отразили тежко на Chesapeake Energy и задълженията й вече се изчисляват на около 7 млрд. долара. Същото се отнася и до много други петролни компании в САЩ, най-вече добиващи въглеводороди от шисти. По официални данни само през първото тримесечие на 2020 г. активите на нефтодобивните компании в САЩ, работещи по метода фракинг, са се стопили с 38 млрд. долара.

Коментари: 0