Едва 34 000 мигранти са си намерили работа в Германия

Заетите в икономиката са предимно от Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея

Едва 34 000 мигранти са си намерили работа в Германия

Едва 34 000 от 1.2 млн. мигранти, които са пристигнали в Германия през последните две години са успели да си намерят работа. Статистиката е на немския Институт за изследване на труда, които разкриват как само три процента от тези, които са в страната работят.

От заетите, които са предимно от Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея, почти една четвърт са на временни договори.

„Ако 50 на сто от мигрантите си намерят работа, която да им осигури препитание през следващите години, ще бъде огромен успех“, смята Йоахим Мьолер, директор на института. Според него е илюзия да се смята, че е възможно да им бъдат осигурени добре платени работни места в индустрия, като производството на автомобили, пише изданието Daily Mail.

Това означава, че издръжката на мигрантите ще продължи да бъде за сметка на германския данъкоплатец. От друга страна, кризата с бежанците е създала около 60 000 работни места за немски граждани в сферата на социалните грижи и сигурността.

Според Мьолер, цялостното въздействие от притока на бежанци в страната ще бъде оценено след пет или шест години и допълва, че „разнообразието може да има положителен ефект".

Коментари: 0