Ефектът на доминото застрашава овцевъдите в България

Купуваме фуражи на двойни цени спрямо миналата година, обясни съпредседателят на НОКА Симеон Караколев

Ефектът на доминото застрашава овцевъдите в България

Снимка: Красимир Свраков

2402 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Овцевъдният бранш в България е изправен пред сериозна криза. Скъпите фуражи, скокът на електроенергията и горивата карат все повече стопани да се разделят с животните си. Част от тях заминават за кланиците, а друга се продава за турския пазар. Високите цени се отразяват пагубно на фермерите. Ефектът на доминото удря всички по веригата. Това заяви за Economic.bg съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Припомняме, че държавен фонд „Земеделие“(ДЗФ) отпусна 14.9 млн. лв. на овцевъдите по Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. Средствата ще се изплатят на траншове, като първият ще бъде през ноември. Тогава овцевъдите и козевъдите ще получат по 25 лв. на глава животно, а през януари 2022г. - по 16 лв.

Не сме доволни, че средствата ще бъдат изплатени на два транша. Купуваме фуражи на двойни цени спрямо миналата година. Сега е моментът стопаните да си закупят царевица, едва ли в края на януари този фураж ще бъде на тази цена. Ситуацията е доста усложнена. В момента доста ферми се разпродават“, сподели Караколев.

За сравнение миналата година козевъди и овцевъди получиха над 24 млн. лв. по ПНДЖ3. Тогава парите бяха преведени на 4 ноември, като ставката за плащане за едно допустимо за подпомагане животно бе в размер на 37.93 лв. За да се спаси браншът от масови фалити, от Асоциацията предлагат държавата да приложи по-визионерски подход.

Не става само с една мярка или едно казване. Трябва да се седне и да се изготви визия за бъдещето на отрасъла, която да бъде разписана с процедури и мерки. От срещите с отговорните институции няма резултат. Намираме разбиране, но после няма развитие“, категоричен е Караколев.

Единственият начин да се излезе от кризата е малките и средни фермери да се групират в организация на производителите. Припомняме, че в края на миналия месец министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков обеща допълнителни 2 млн. лв. за говедовъдите и овцевъдите. Средствата ще бъдат насочени към отрасъла, след като е било направено разпределение на неусвоен финансов ресурс.

Подкрепи Economic.bg