Египет откри новия Суецки канал

Той ще скъсява времето за транзит на корабите и ще улесни преминаването им

Египет откри новия Суецки канал
4643 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес Египет откри с пищен парад разширението на новото трасе на Суецкия канал, предадоха световните агенции. Денят бе обявен за национален празник в Египет, а в столицата Кайро и в няколко други големи града имаше тържествени церемонии.

Церемонията бе открита от президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси, който преведе яхтата „Ал Махруса“  по новото трасе в района на пристанището на Исмаилия.

По време на откриването официални гости бяха френският президент Франсоа Оланд, премиерът на Русия Дмитрий Медведев, гръцкият премиер Алексис Ципрас, емирът на Кувейт и кралят на Бахрейн, палестинският, суданският и йеменският президент.

Строежът на трасето струва близо 9 млрд. долара и приключи само за една година, вместо за необходимите 3. То е основна част от програмата на египетския президент за съживяване на икономиката на страната.

Заради сложната политическа обстановка в страната и опасността от терористични актове на радикални ислямисти, празненствата преминаха при засилени мерки за сигурност.

Очаква се разширението на канала да утрои приходите на египетската държава  до 13,23 млрд. долара годишно и да удвои корабния трафик в рамките на следващите 8 години. За сравнение, през 2014 г. постъпленията от канала са 5,3 млрд. долара.

Реновираният канал ще скъсява със 7 часа времето за транзит на корабите, пътуващи на юг и ще позволява на по-големите кораби да използват по-лесно маршрута.

Подкрепи Economic.bg