Египет строи 6 магистрали под Суецкия канал

Предвиден е и железопътен тунел

Египет строи 6 магистрали под Суецкия канал
508 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Египет обяви решение да започне строителството на 6 тунела под Суецкия канал. Информацията идва дни след официалното откриване на новата част на канала, предаде ТАСС.

Адмирал Мохаб Мамиш, оглавяващ Управлението за експлоатация на Суецкия канал, уточни, че каналите са вторият етап от комплексния план по развиване на водната артерия, чието ново трасе бе въведено в експлоатация вчера. По думите му инженерни съоръжения ще съединят африканската част на Египет със Синайския полуостров, което ще облекчи превоза на товари и хора.

Три тунела с диаметър 11 метра ще преминават в околностите на Исмаилия, а 2 – в района на Порт Саид на дълбочина 42 метра от повърхността на водата на Суецкия канал. Всяка от тези подземни автомобилни магистрали ще бъде дълга 3,5 км.

Освен това под дъното на канала ще бъде прокаран железопътен тунел с дължина 7 км и диаметър 12 метра. Той ще осигури придвижването на пътнически и товарни влакове и ще бъде на дълбочина 48 метра от повърхността на водата.

Проектът се оценява на 3,6 млрд. долара.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси подписа указ, с който официално разреши преминаването на кораби през новия Суецки канал. При подписването той подчерта, че разширението на канала отваря пътя към изпълнението на хиляди нови проекти в Египет, включително и за разширяване на източното египетско пристанище Порт Саид.

Според Сиси тези проекти ще отговорят на стремежите на египтяните, които заслужават да живеят достойно и модерно. Президентът подчерта, че проектът за разширяването на Суецкия канал е бил осъществен въпреки икономическите трудности и заплахите от терористи.

Подкрепи Economic.bg