ЕК договори ваксини с американската компания Novavax

Първите доставки се очаква да започнат до края на тази година

ЕК договори ваксини с американската компания Novavax

Снимка: Unsplash

1504 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската комисия одобри седмото си предварително споразумение за закупуване на ваксини от американската компания Novavax. По силата на договора страните членки могат да закупят до 100 млн. дози, като има опция за допълнителна доставка на още толкова до 2023 г.

Държавите от Европейския съюз ще могат да получат първите дози още в края на тази година, съобщава Комисията. Също така ще могат да даряват ваксини на страни с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други на Стария континент.

"Докато в Европа и по света се разпространяват нови щамове на коронавируса, този нов договор с компания, която вече изпробва успешно ваксината си срещу тези варианти е допълнителна предпазна мярка за защита на нашето население", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Биотехнологичното дружество Novavax потвърждава информацията за сключеното споразумение, както и че е предоставила данни за ваксината на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Регулаторът трябва да я проучи и одобри като безопасна и ефективна, за да се разреши търговията с нея.

Подкрепи Economic.bg