СЗО призовава реимунизацията на населението да се забави

Причината – неравномерното и несправедливо разпределение на ваксините в света

СЗО призовава реимунизацията на населението да се забави

Снимка: Unsplash

2285 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Световната здравна организация (СЗО) призовава богатите държави да забавят плановете си за реимунизация на населението заради неравенството в разпространението на ваксини по целия свят. Няколко държави, сред които Израел, Германия и Великобритания обявиха планове за поставяне на „бустерни“ трети дози на вече ваксинираните, изтъквайки опасенията от намаляващ имунитет и разпространението на новите щамове на вируса.

СЗО препоръчва забавяне на тези планове поне с два месеца, така че ваксините да достигат и до по-бедните страни. Планът е поне 10% от тяхното население да е имунизирано до края на септември – сега делът им е между 2-3%, съобщава CNBC.

„Нуждаем се от спешно пренасочване на ваксините от страни с високи доходи към страни с ниски доходи“, коментира генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг за медиите.

За да бъде успешна борбата с коронавируса, до декември трябва да е ваксинирано поне 40% от населението по света. Това е целта, която СЗО е поставила пред държавите, за да спре разпространението на нови варианти на вируса. Здравната организация смята, че ще се появят още щамове, които представляват по-голям риск за всички страни, ваксинирани или неваксинирани, освен ако по-голяма част от населението не бъде имунизирано.

„Докато ваксинацията не е повсеместна и не върви с еднакви стъпки във всички страни, няма да успеем да се преборим с новите щамове“, смятат представителите на СЗО.

Този ход идва след новината, че Израел ще поставя трета игла на възрастното си население. Великобритания и Германия също имат подобни планове. Доминиканската република също е готова да прилага бустерни дози на своето население, докато съседната Хаити едва наскоро си осигури първата доза ваксини.

Фармацевтичният гигант Pfizer твърди, че хората ще се нуждаят от подсилваща ваксинация, докато Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че данните, които оправдават необходимостта от бустерни дози, остават неясни.

До 2022 г. около 70% от населението трябва да е ваксинирано. Докато заложената цел не бъде постигната, СЗО се надява, че държавите с високи нива на ваксинация ще изпълнят искането за мораториум и призива за прекратяване на неравенството с ваксините.

Подкрепи Economic.bg