ЕК заплаши Facebook с глоба

Компанията е предоставила подвеждаща информация при придобиването на WhatsApp относно защитата на потребителските данни

ЕК заплаши Facebook с глоба
3722 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия обвини Facebook Inc, че е предоставила подвеждаща информация относно придобиването на услугата за онлайн съобщения WhatsApp. При потвърждаването на тези обвинения социалната мрежа може да бъде глобена със сума до 1% от оборота си, предаде Ройтерс.
Обвинението обаче няма да се отрази върху одобрението на сделката, която е на стойност 22 млрд. долара и бе обявена през 2014 г., казва комисията в свое изявление от вторник.

Facebook е поредната мишена от Силициевата долина на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която по-рано отправи и обвинения срещу Apple за укриване на данъци в Ирландия и възстановяване на сума от почти $14 милиарда, както и две разследвания за пазарни злоупотреби срещу Google, припомня Ройтерс.

Новото обвинение срещу Facebook се отнася до промяната на политиката по поверителност на WhatsApp през август, когато компанията обяви, че ще споделя телефонни номера на някои от потребителите с Facebook, като така предизвика редица разследвания на европейските власти за защита на личните данни.

От ЕК твърдят, че в нотификацията си по придобиването от  Facebook са обявили, че няма да свързва потребителските профили на потребители от двете мрежи. В днешното изявление на комисията обаче се казва, че е взет предвид факт, че въпреки това твърдение, още от 2014 г. съществува техническа възможност за автоматично съчетаване на профилите на един потребител в двете мрежи. 

Facebook има срок да отговори на обвиненията до 31 януари 2017 г. Ако обвиненията на ЕК се потвърдят, , тя може да наложи на компанията глоба в размер до 1% от оборота на компанията. Вече наложена, глобата може да се обжалва в Европейския съд, който в миналото е отменял някои такива наказания.

"Ние уважаваме процедурите на ЕК и сме уверени, че пълно проучване на фактите ще потвърди, че  Facebook е действала добросъвестно", заяви говорител на компанията.

В отговор на опасенията за недостатъчна защита на данните от страна на европейските антимонополни органи, Facebook се е съгласила да спре споделянето на информация за потребителите на WhatsApp с тези на социалната мрежа, с цел подобряване на продуктите на мрежата и рекламни цели.

Подкрепи Economic.bg