Еврокомисията предлага 0% ДДС за жизненоважните стоки

Освободени от данъка могат да бъдат дрехи, храни, оборудване за временни лагери, както и медицински продукти

Еврокомисията предлага 0% ДДС за жизненоважните стоки

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които ЕС предоставя на държавите членки и гражданите по време на криза. Това предложение е следствие от опита, придобит по време на пандемията от коронавируса, поясняват от Брюксел.

От ЕК смятат, че начисляването на ДДС върху някои сделки се превръща в голям разход, който ограничените бюджети на страните от ЕС не могат да понесат в момента.

„С предложението трябва максимално да бъде увеличена ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи - природни бедствия и извънредни ситуации в общественото здраве“, се казва в съобщението на ЕК.

Ако предложението бъде одобрено, Комисията, европейските агенции и други органи на ЕС ще могат да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато те са предназначени за реагиране по време на извънредна ситуация. Стоките и услугите в обхвата на предложеното включват например:

 

·        диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване;

·        лични предпазни средства (ЛПС), като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция;

·        палатки, походни легла, дрехи и храна;

·        оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки;

·        антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод;

·        кръвни продукти или антитела;

·        устройства за измерване на йонизиращото лъчение;

·        разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията и др.

 

„Днешното предложение подкрепя целта на ЕС да може да реагира при кризи и извънредни ситуации. Също така то ще гарантира максимални финансови резултати от усилията за оказване на помощ на равнище ЕС за борба с пандемията и за подпомагане на възстановяването“, заяви европейският комисар по въпросите на икономиката Паоло Джентилони

В условията на пандемията от коронавируса ЕС даде възможност за временно намаление или нулеви ставки за някои стоки - например за маски и предпазни средства, както и за ваксини и тестове.

Сега законодателното предложение, с което се внасят изменения в Директивата за ДДС, ще бъде предадено на Европейския парламент за становище и на Съвета за приемане. До 30 април 2021 г. държавите членки ще приемат и ще публикуват законовите, подзаконовите и административните разпоредби, необходими, за да се съобразят с промените в тази директива.

Коментари: 0