ЕК: Не приемаме да шантажират България

Замразените евросредства за България по ОП „Регионално развитие“ тръгват отново, заяви Кристалина Георгиева

ЕК: Не приемаме да шантажират България
Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов и еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел. Той подчерта, че енергетиката е от значение за всички европейци.

Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. България не е сама. ЕК не е само наблюдател, ние сме с България в този момент. Няма да приемем никакви шантажи, заяви Юнкер.

От своя страна, Борисов заяви: "Ние сме за "Южен поток", той да се строи, спазвайки европейските правила. На 9 декември в Брюксел ще се решават именно как да се изпълняват тези европейски правила".

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви, че замразените евросредства за България по ОП „Регионално развитие“ тръгват отново. Тя припомни, че парите по „Околна среда“ вече са били размразени.

 Председателят на Европейската комисия Юнкер също подчерта, че България е готова за Шенген.  Много държа на България, ще направя всичко, за да намери България своето място в Европа, каза Жан-Клод Юнкер.

Що се отнася до Шенген, Борисов каза, че България отдавна е готова. Надявам се да не се обвързва механизма за наблюдение и вътрешни работи с нашата готовност да влезем в Шенгенската система. Ние сме абсолютно надежден партньор, добави още българският министър-председател.

Жан-Клод Юнкер посочи, че не приема простата и лесна идея, че България може да бъде шантажирана. "Предприели сме стъпки за подобряването на отношенията с Москва, но това не зависи само от ЕК", заяви Юнкер и добави: "За тангото са необходими двама"
Коментари: 0