ЕК: Необходими са повече фискални стимули

България е единствената държава в ЕС, която спазва критерия за бюджетен дефицит

ЕК: Необходими са повече фискални стимули

Европейският комисар по икономиката и финансови въпроси Паоло Джентилони по време на пресконференцията в Брюксел, Белгия, 6 май 2020 г.

Снимка: БТА

872 ~ 2 мин. четене

Държавите членки на Европейския съюз трябва да насочат финансовите потоци към общественото здравеопазване, да подкрепят бизнеса и да гарантират, че няма да има повече загубени работни места. Нека оставим притесненията по отношение на бюджета, за когато се справим със здравната криза. Това заяви в годишните си препоръки Европейската комисия, пише Reuters.

Изпълнителната власт на ЕС се отдалечава от предишните си призиви за разумни политики и реформи, които да не тласнат външния дълг нагоре. Правителства инжектират големи суми в икономиката, за да облекчат натиска, който й оказа COVID-19. Въпреки това се очаква през тази година да станем свидетели на най-дълбоките рецесии в историята.

„Дефицитите в бюджета на всички страни от ЕС, с изключение на България, ще се разширят значително над тавана, зададен от ЕС, за до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година“, коментира Европейският комисар по икономиката и финансови въпроси Паоло Джентилони.

Страната ни влезе в здравната криза с втория най-нисък дълг в Европа и с третия по големина бюджетен излишък за 2019 г. Фискалният отговор на правителството, който кумулативно се оценява на 4.5 млрд. лв. (3.9% от прогнозирания БВП за 2020 г.), от които директно от бюджета ще излязат само 1.5 млрд. лв. за мерки за подпомагане на здравеопазването и заетостта, да допринесе за дефицита.

 Според Джентилони смелите фискални политики са единствената опция за бързо излизане от икономическата криза. „Съветваме всички държави-членки да не пестят ресурси в борбата с пандемията от коронавируса и да подкрепят икономиката, за да се гарантира бързото й възстановяване“, добави Джентилони.

Комисарят призова правителствата да насочат усилията си към създаване на реформи и предоставяне на финансови стимули, съчетавайки усилията за връщане на икономиката, към нивата й преди пандемията с прехода към „зелена“ и цифрова икономика и социална солидарност.

„За ЕС устойчивото развитие е от изключителна важност. За да се насърчи дейността в тази посока, ЕК ще предостави над 1 трлн. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства през следващите няколко години“, съобщи вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис.

Подкрепи Economic.bg