ЕК очаква България да е сред най-бавно възстановяващите се държави

Летният туристически сезон ще е повторение на миналогодишния, а потреблението ще остане свито

ЕК очаква България да е сред най-бавно възстановяващите се държави

Снимка: БТА

8378 ~ 2 мин. четене

Икономиката на България ще нарасне през 2021 г. с едва 2.7%, което е сред най-слабите показатели за икономическо възстановяване сред всички страни от Европейския съюз. Това показва зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена днес. За сметка на това догодина брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 4.9% - един от най-високите темпове в Блока.

По-бавно от България през 2021 г. ще се възстановяват само Нидерландия (1.8%), Австрия (2%) и две от балтийските републики (Литва - 2.2%, и Естония - 2.6%).

За 2020 г. Европейската комисия прогнозира спад от 4.9% в България - малко по-голям от последния прогнозиран от БНБ. Официалните данни на Националния статистически институт се очакват в понеделник.

Еврокомисията обаче посочва, че прогнозите може и да не се реализират заради редицата рискове около пандемията. Изчисленията се основават на препоръката на ЕК да бъде ваксинирано 70% от населението до края на лятото, като повечето страни в Блока изостават от целта, а според изследване на Politico с настоящия темп България ще я постигне едва през 2040 г.

Мерките, завърнали се през ноември, още са в сила и продължават да ограничават потреблението на домакинствата и да влошават нагласите на бизнеса за търговията и сектора на услугите, пише в доклада на ЕК за България. Износът към ЕС се възстановява от средата на миналата година, но към трети страни продължава да страда. Значителни са загубите в туризма, разчитащ на престоя на чужденци за три четвърти от приходите си.

Еврокомисията прогнозира вътрешното потребление да е потиснато до края на юни заради коронамерките, а евентуално отваряне на икономиката - повече търсене и инвестиции може да има едва във втората половина на годината.

Постепенно възстановяване на експорта на стоки може да се очаква от второто тримесечие нататък. Чуждестранните туристи обаче няма да се появят преди третото тримесечие, се казва още в прогнозата. Това означава, че според Европейската комисия летният сезон в България ще е - в най-добрия случай - повторение на миналогодишния и секторът ще трябва да разчита на местните туристи.

Прогнозата за инфлацията при потребителските стоки в България е тя да остане в следващите две години в рамките на 1.7-1.8%, обусловена от повишаване на цените на преработените храни и услугите.

За еврозоната прогнозата е за ръст на БВП с 3.8% за тази и следващата година. За икономиката на целия ЕС показателят е 3.7% за 2021 г. и 3.9% за 2022 г.

Подкрепи Economic.bg