ЕК очаква възстановяването на българската икономика да се забави сериозно

Комисията вече очаква 5.1% спад на БВП на страната за 2020 г.

ЕК очаква възстановяването на българската икономика да се забави сериозно

Снимка: Unsplash

1616 ~ 2 мин. четене

Българската икономика ще се свие доста по-слабо от очакваното през 2020 г., но и възстановяването ѝ от коронакризата ще бъде значително по-бавно и продължително. Това е обобщението на есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за България.

В нея ЕК прогнозира растежът на БВП на страната догодина да бъде едва 2.6%, а преди четири месеца Брюксел очакваше показателят да се равнява на 5.3%. Факт е, че тогава тя очакваше и спадът през 2020 г. да е по-значителен – 7.1%, докато сега прогнозира само 5.1% надолу.

Мнението на Комисията е в унисон и с други международни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). По този начин България наистина се нарежда сред страните със слаб икономически спад тази година – девети най-нисък в ЕС според ЕК. Страната попада и сред тези, в които се очаква да се запази фискалната стабилност, като при сбъдване на очакванията на ЕК през 2022 г. България ще е страната с най-нисък дълг, съотнесен към брутния вътрешен продукт в ЕС – 26.3%, въпреки големите заеми през тази и следващата година. В момента България е втора по този показател след Естония.

Няколко фактора са били повод за промяната на нагласите. В плюс на растежа е фактът, че икономическият спад през второто тримесечие бе по-малък от очакваното. Иначе единственият положителен стимул за българската икономика тази година, изглежда, идва от правителствените разходи, докато потреблението, инвестициите и външната търговия допринасят към общия спад. Плахото възстановяване на икономиката от лятото е прекъснато от драстичния ръст на установени случаи с коронавирус, което ще натежи на заетостта и потреблението през следващите месеци, считат от Брюксел, като от това следва и по-слаб ръст през есента и зимните месеци.

Очаква се възстановяването да върне икономиката на нивата от преди кризата до края на 2022 г.”, пишат експертите на ЕК.

ЕК предвижда инфлацията в страната да започне да се засилва от 2021 г. заради цените на услугите. Очакванията относно инфлацията в България са съответно 1.2% за 2020 и 1.4% за 2021 г.

А на Запад?

ЕК залага икономически спад от 7.8% тази година в еврозоната и 7.4% в ЕС, а догодина –ръст от малко над 4%. Въпреки растежът обаче ефектите от кризата ще продължат да се усещат и догодина - според Брюксел безработицата на Стария континент ще продължи да нараства и през 2021 г. с постепенното премахване от държавите членки на мерките за спешна подкрепа и с навлизането на нови хора на пазара на труда.

Най-големите европейски икономики Германия и Франция ще се свият през тази година съответно с 5.6% и 9.4%. Най-голям се предвижда да бъде спадът в Испания, Италия и Хърватия - съответно 12.4%, 9.9% и 9.6%. Най-малко ще пострадат икономиките на Литва, Ирландия и Швеция - с 2.2%, 2.3% и 3.4%. 

Подкрепи Economic.bg