ЕК одобри 36 млн. евро на българските животновъди и земеделци

Всеки собственик на дребни преживни животни, пчели и на производители на плодове и зеленчуци има право на 225 хил. евро

ЕК одобри 36 млн. евро на българските животновъди и земеделци

Снимка: Красимир Свраков

1416 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската комисия одобри отпускането на 36 млн. евро в помощ на българските животновъди и земеделци. Мярката е по временно облекчените правила за държавната помощ в Европейския съюз в условията на пандемия. Средствата ще бъдат изплащани пряко на стопаните, които отглеждат дребни преживни животни и пчели, както и на производители на плодове и зеленчуци.

Ще бъдат отпуснати до 225 хил. евро на получател. От ЕК предвиждат средствата да бъдат изплатени до 31 декември тази година. Припомняме, че държавен фонд „Земеделие“ вече започна да изплаща субсидиите по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2021 г. Първи транш, в размер на над  18 млн. лв., получиха животновъдите по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2021. Финансовата помощ се разпределя между 3 729 фермери.

Подпомагането по схемата ще бъде осъществено на два транша, като ставката се определя със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите. В заповедта е разписано, че на първия транш за едно допустимо за подпомагане животно говедовъдите получават субсидия от 108.14 лв., а биволовъдите – по 189.24 лв. Право на подкрепа по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече животни, регистрирани към 28 февруари 2009 г.

Подкрепи Economic.bg