ЕК подготвя мита върху американски стоки за 20 млрд. долара

Те ще бъдат въведени, ако Доналд Тръмп изпълни обещанието си и наложи тарифи върху вноса на автомобили от ЕС

ЕК подготвя мита върху американски стоки за 20 млрд. долара

Снимка: БТА

920 ~ 1 мин. четене
Европейската комисия се подготвя да въведе наказателни мита срещу стоки от САЩ на стойност 20 млрд. долара. Тарифите ще бъдат въведени, ако Вашингтон обложи с високи мита вносът на автомобили от САЩ, е съобщил пред шведския вестник Dagens Nyheter еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

„Надяваме се, че няма да се стигне до това и че можем да намерим решение. Ако не, Комисията подготвя доста дълъг списък от американски стоки. Тяхната стойност е около 20 млрд. долара годишно“, е казала тя.

Вчера американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в Twitter, че САЩ и ЕС трябва да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. „Това най-сетне ще може да се нарече Свободен Пазар и Свободна Търговия! Надявам се, че ще го направят, но няма!“, каза той.

Тръмп обвинява ЕС в нечестни търговски практики и заплаши да увеличи митата на колите, внасяни от Блока.

Малмстрьом е част от делегацията на ЕС, която днес е на посещение във Вашингтон за разговори около евентуална дългосрочна търговска сделка.

„По принцип съм оптимист, но в случая съм умерен оптимист. Но човек винаги трябва да се опитва“, каза еврокомисарят, коментирайки възможността да има такава сделка.
Подкрепи Economic.bg