ЕК постави нови изисквания за парите от европейския мегафонд

В тях е включено изработване на система за контрол и одит на средствата

ЕК постави нови изисквания за парите от европейския мегафонд

Снимка: БТА

Европейската комисия постави нови допълнителни изисквания, които трябва да бъдат покрити, за да могат страните членки на Европейския съюз да се възползват от механизма за възстановяване и устойчивост „ЕС от следващо поколение“ в размер на общо 750 млн. евро.

Известни промени в регламента бяха внесени още с политическото споразумение между страните членки през декември, с което официално бе одобрен и бюджетът на Блока за 2021 г. Основните принципи на предложението на Комисията все пак останаха същите.

Припомняме, че с първоначалния регламент в общи линии бе очертана необходимостта държавите да изготвят национални планове за възстановяване и устойчивост.

„Koгaтo пpeдcтaвя нaциoнaлния cи плaн, вcяĸa cтpaнa члeнĸa щe тpябвa дa oбяcни ĸaĸъв e нeйният пpинoc зa пocтигaнe нa пpиopитeтитe, зaлoжeни в Eвpoпeйcĸия ceмecтъp“, разкри миналата година заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис.

Сега ЕК посочва, че освен това държавите членки следва да обяснят как ще допринасят за равенството и принципите на социалните права в Блока. Те следва също така да включват в плановете си обобщение на процеса на проведените консултации на национално равнище, както и въведената система за контрол и одит, за да се гарантира, че финансовите интереси на Блока са защитени.

Именно контролът бе една от темите, които забавяха създаването на фонда, като страните от т.нар. „пестелива четворка“ искаха ясен мониторинг върху използването на общите за Блока финансови ресурси. Това е така, защото 750-те млрд. евро са заемни средства. Те се търсят на международните пазари от Европейската комисия, но от името на страните от Блока, т.е. за първи път ЕС поема общ дълг. Oт тяx 390 млpд. eвpo щe бъдaт пpeдocтaвeни нa дъpжaвитe члeнĸи пoд фopмaтa нa гpaнтoвe, a 360 млpд. eвpo – като зaeми.

Държавите членки следва да докажат също така, че техните предложени планове допринасят с най-малко 37% от общия размер на отпуснатите средства по плана за климатичните цели и с 20% за цифровия преход.

Финансовият пакет, от който България може да се възползва, възлиза на около 6.217 млрд. евро грантове и 4.549 млрд. евро заеми, aĸo дъpжaвaтa пpeцeни, чe имa нyждa oт тяx. Kpaйният cpoĸ зa изpaзxoдвaнeтo нa пapитe oт плaнa e 2026 г., нo дo 2022 г. те тpябвa дa бъдат дoгoвopeни, т.e. EC дa ce e cъглacил c нaмepeниятa ни зa ĸaĸвo и ĸoгa дa бъдaт изпoлзвaни. Официалното подаване на Националния план за възстановяване и устойчивост пред ЕС е 20 април 2021 г.

Коментари: 0