ЕК разреши на Google да купи Fitbit

Технологичният гигант е обещал да не използва здравните данни на потребителите за своите реклами

ЕК разреши на Google да купи Fitbit
520 ~ 1 мин. четене

В четвъртък европейските антитръстови регулатори одобриха условията, при които Google ще придобие производителя на смарт гривни Fitbit. Търсачката ще плати 2.1 млрд. долара по сделката, а тя става възможна, едва след като купувачът е обещал да не пречи на конкурентите на пазара и да не използва здравните данни, събирани от гривните, за своята реклама.

Сделката предизвика критики от страна на защитниците на неприкосновеността на личния живот от двете страни на Атлантическия океан, потребителските организации и конкурентите на Google относно пазарната мощ на компанията и използването на здравни данни на хората за целенасочена реклама, пише Reuters.

Fitbit, някога лидер на пазара на носими устройства, загуби пазарен дял от Apple, Xiaomi, Samsung и Huawei през последните години.

Европейската комисия заяви, че е договорила отстъпки с Google, валидни в продължение на 10 години с възможност за още 10-годишно удължаване, разглеждайки опасенията за конкуренцията на пазара.

Според обещанието Google ще съхранява потребителските данни на Fitbit отделно от своите, които използва за таргетиране на реклами. Потребителите ще могат да решат дали да съхраняват своите здравни данни в своя акаунт в Google или при Fitbit.

Технологичният гигант ще поддържа достъп до данните за здравето и фитнеса на потребителите до софтуерни приложения чрез софтуера Fitbit Web API, без да таксува за достъп и в зависимост от съгласието на потребителя.

Подкрепи Economic.bg