Брекзит: Сделка в следващите дни „е невъзможна“

Фрост: Далеч сме от търговско споразумение, което да отговаря на изискванията и на двете страни

Брекзит: Сделка в следващите дни „е невъзможна“

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз е трудно постижимо до края на седмицата и по-скоро „граничи с невъзможно“. Това заявиха дипломати от ЕС, които са част от преговорния процес между двете страни, цитирани от Reuters. „Непреодолимата стена“, както наричат мнозина темата за риболова, все още е такава.

Мишел Барние, който е главният преговарящ за ЕС, заяви, че днес е постигнат значителен напредък в разговорите и има възможност да бъде предотвратена търговска катастрофа след 31 декември.

Британският му колега Дейвид Фрост обаче не споделя неговото мнение. С оглед на разговорите от последните дни той е по-скоро на мнение, че „сделката е далеч“. „Имаме още път, докато стигнем до търговско споразумение, което да отговаря на изискванията и на двете страни“, поясни той.

Колеги от екипа му също споделиха пред медията, че въпреки „положителната линия, в която вървят разговорите, страната им няма да отстъпи водите си“.

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна каза, че икономическият хаос, който може да бъде предизвикан, ако не се стигне до сделка, ще бъде заради „неотстъпчивостта на ЕС и нежеланието му за компромиси“.

Днес и двете страни заявиха категорично, че няма да подпишат сделка, която ще наруши техните принципи и интереси. Експертите определят тези изказвания като „предпоставка за бъдещи конфликти и вероятно за ново удължаване на преговорите“.

От своя страна ЕП заяви, че има възможност да проведат извънредно пленарно заседание в края на месец декември, ако споразумението бъде факт до понеделник. Членовете му, както и някои европейски лидери изразиха притеснението си, че възможността да няма сделка между Лондон и Брюксел е много вероятна и разговорите „трябва да преминат при по-строг режим“, ако искат да има развитие.

Коментари: 0