Екатерина Захариева е на посещение в Македония

Екатерина Захариева е на посещение в Македония
Ден след скандала с отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георге Иванов външният ни министър Екатерина Захариева започва посещение в Македония. Там тя ще се срещне с представители на местната власт и ще присъства на откриването на фестивала One Love Tour, който е посветен на традициите на двете страни.

Борисов вчера отказа срещата си с македонския президент Георге Иванов, която беше планирана за тази сутрин. Причината за отказа е поведението на Георге Иванов в сряда по отношение на постигнатото споразумение за името в спора между Гърция и Македония.

В сряда беше проведена среща между Иванов, премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, която продължи само 2 минути. След срещата в остро обръщение към нацията македонският президент Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов, всичко, което е свято за Македония е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Захариева също отказа среща с Георге Иванов. „Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Репубкиа Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос”, гласи позицията на Министерството на външните работи.

Надявам се приоритетите ни спрямо Македония да не се свеждат само до прегръдки. Така българският президент Румен Радев на пресконференция коментира отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с държавния глава на Македония Георге Иванов.

„Правителството трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, и с опозицията”, каза още Радев.

Македонският президент също не се въздържа да разкритикува решението на Борисов. „Той е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си”, каза Иванов.

Борисов от своя страна подчерта, че винаги се е отнасял с огромно уважение към президента Георге Иванов, но е преценил, че след вчерашните събития, днес не е моментът за такава среща. „Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари. Нямаше какво да му кажа. Нека мине малко време“, каза българският премиер.
Коментари: 0