Екипът на Гюнтер Йотигнер със 7 препоръки за България при газова криза

Страната ни има да работи по бартера с Гърция и Турция \"ток срещу газ\" и да си модернизира енергийния пазар

Черни сценарии

Екипът на Гюнтер Йотигнер със 7 препоръки за България при газова криза
208 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) отправя цели 7 препоръки към България в случай на газова криза през зимата, предаде днес БТА. В доклада са представени хипотетичните сценарии, при които биха били прекратени доставките само през Украйна, както и пълното прекратяване на потока от газ от Русия към ЕС.

Докато представяше прогнозите на ЕК в случай на извънредно развитие на ситуацията, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер не изключи варианта, при който през следващите шест месеца за страните-членки на ЕС да възникнат проблеми с газоснабдяването. „Въпросът е в това ще можем ли да изкараме зимния сезон без проблеми”, изтъкна той. 

Затова, при сценарий, в който тази зима доставките прекъснат и съседните на България страни не са в състояние да помогнат, нашата страна ще се окаже с недостиг на до 80% от необходимия газ, ако не бъдат взети предвид натрупаните резерви.

При евентуално спиране на газотранзита през Украйна заради конфликта между Москва и Киев, страната ни ще се окаже сред най-засегнатите, както беше и по време на газовата криза от 2009 г., показват проведените от ЕК стрес тестове на ГТС в страните-членки.

Сред препоръките към България са сключване на споразумения по системата „ток срещу газ” с южните ни съседки - Гърция и Турция. Брюксел отчита, че от тези две държави страната ни може да си осигури втечнен природен газ (LNG) при спиране на конвенционалния по транзитния тръбопровод. Препоръчва се и завършването на връзката с румънската газопреносна система, както и осигуряването на трасе за газови доставки към Македония.

При 6-месечно спиране на руските газови доставки в ЕС България отново ще е сред най-потърпевшите държави, заедно с Естония (която ще е най-засегнатата), Хърватия, Гърция, Унгария и Румъния.

Все пак анализът отчита „известно подобрение в подсигуряването на България в случай на газова криза“ в сравнение с тази отпреди 5 години, когато войната за цените на газа между „Газпром“ и „Нафтогаз“ остави Европа без доставки за повече от две седмици. Това според ЕК става благодарение на „развитието на инфраструктурата“.

Също така като необходима мярка се споменава и „повишаване прозрачността“ в газовия сектор на България. ЕК пояснява, че в случай на газова криза ще допусне „като последен изход краткосрочно изключение от правилата в областта на екологията“ за ТЕЦ „Варна“, която в момента не работи заради липсата на сероочистващи инсталации и проблеми с определянето на цените и от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

По думите на експертите, нито една страна-членка на ЕС не би изпаднала в положение да не може да подава газ към домакинствата при половингодишна криза с руските доставки. Експертите на ЕК допълват, че при рязко повишаване на цените правителствата ще имат свободата да се намесят временно и да въведат мерки за облекчаването на потребителите. 

Те признаха, че докладът отчита повече техническите въпроси при прекратяването на доставките, но не и цените на газа и тяхната промяна в случай на криза. В това отношение България пък е в много по-добро положение, защото е в състояние да доставя газ до домакинствата от собствените запаси в газохранилището „Чирен“ и местния добив в Черно море, дори при пълно прекъсване на доставките.

Подкрепи Economic.bg