„Еконт“ въвежда нова такса за управление на пратките

Куриерската фирма ще иска допълнително пари за „разпореждане“ от 20 януари

„Еконт“ въвежда нова такса за управление на пратките
42694 ~ 1 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Куриерската компания „Еконт“ въвежда нова такса за пренасочване на пратките от 20 януари 2021 г. Тя ще се събира за нова услуга - т.нар. „разпореждане“, и ще струва 3.30 лв. с ДДС, уточняват от компанията на сайта си. Допълнителните пари от клиентите ще се плащат, когато в рамките на едно населено място се промени начинът на доставка (с куриер на адрес, до офис или чрез Еконтомат), както и самият адрес за доставка (офисът на „Еконт“ или Еконтоматът за получаване на пратка).

Таксата ще се начислява на този, който иска да бъде направено разпореждането. Тоест, когато подателят поиска да промени начина на доставка, той ще трябва да плати 3.30 лв., а когато получателят реши да промени метода на получаване, тогава той дължи съответната сума.

При новите условия на услугата няма да има възможност за прехвърляне на такса разпореждане между подател и получател и обратното", пише в съобщението на „Еконт“.

От компанията напомнят, че при липса на възможност за взимане на пратката може да се използва познат човек или да се договорите с куриера за друг ден за доставка. При този случай няма да се дължи допълнителна такса.

Това е поредната нова такса, която една от куриерските фирми в страната решава да въведе. Припомняме, че от средата на месец януари 2020 г. другата голяма куриерска фирма в България, Speedy, реши да вдигне цените на доставките си заради тол таксите. Потребителите, които изпращат пратка с тегло до 31 кг. до друг град, доплащат с 4 стотинки повече заради тол таксата. Сумата се начислява на пратка, а не на база изминато разстояние.

Toвa бeше пopeднoтo yвeличeниe нa ĸypиepcĸитe ycлyги в paмĸитe нa гoдинa. Πpeз 2019 г. тpaнcпopтнитe тaĸcи зa дocтaвĸa нa пpaтĸи сe yвeличиxa c 4% зapaди инфлaциятa, мaĸpoиĸoнoмичecĸaтa oбcтaнoвĸa и бeзpaбoтицaтa, oбяcниха oт Ѕрееdу, но това увеличение няма как да компенсира разходите на компанията заради тол системата.

Подкрепи Economic.bg