Екостикерите на колите започват да се слагат от днес

Те ще се отчитат от 1 януари 2022 г. и замърсяващите коли няма да могат да влизат в центъра на града

Екостикерите на колите започват да се слагат от днес

Снимка: Красимир Свраков

3398 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

От днес започва поставянето на новите екологични стикери на автомобилите до 3.5 тона в пунктовете за преминаване на технически преглед. Те ще са снабдени с чип, който ще може да се чете от камерите и така да се регулира достъпа до централните части на градовете.

В електронния чип ще се съдържа цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж. На екостикера ще се отбелязва и екокатегорията на автомобила.

Най-високата 5-а група ще включва електрически, хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Останалите ще бъдат групирани от първа до четвърта – в зависимост от датата на първата регистрация, екологичната норма, определена от завода производител. Категория Евро-6 попада в четвърта екологична група.

Ако даден автомобил попадне в най-замърсяващата 1-ва категория, той няма да има право да влиза в центъра на града от 1 януари 2022 г. Столична община вече е монтирала устройства, които да следят за замърсяващите коли. До края на тази година всички автомобили трябва да преминат ГТП и да получат стикерите.

Подкрепи Economic.bg