Експерт: Дори най-евтината аларма пази колата от кражба

По повод зачестилите кражби на коли в движение, инспектор от СДВР съветва да не разчитаме само на фабричните защити

Експерт: Дори най-евтината аларма пази колата от кражба
2516 ~ 2 мин. четене
Една евтина аларма, дори от 60 лева, е достатъчна да предпази колата ни от кражба. Всяка защита, която ще забави крадеца, ще помогне, тъй като никой от групите за отнемане на коли не иска да се забави повече от 1 минута при една кола, понеже рискува да бъде видян. Това обясни главен инспектор Пламен Максимов от СДВР пред БНТ тази сутрин по повод зачестилите кражби на автомобили в движение.

Машините, които крадците използват за противозаконни отнемания на автомобили, са направени именно да изолират фабричните защити, като например имобилайзерите. С устройство, което се вкарва вътре, се преинсталира компютърът на колата и тя може да се запали, обясни Максимов.

Той препоръча хората да паркират колите си на по-осветени и оживени места в тъмната част на денонощието, за да намалят по този начин риска от посегателство.

Най-предпочитани от крадците са средният клас коли, тъй като техните части са и най-търсени. В повечето случаи след кражба колите се препродават на части.

Данните на СДВР показват, че тази година зачестяват т.нар. кражби на ключ, т.е. на запалени коли. Те са почти 20% от всички автокражби от началото на годината. Най-показателният случай е на отнет автомобил, докато собственикът го оставил да работи и да стои топъл, отивайки да си купи баничка. В колата обаче имало и 27 000 лева, с които собственикът се простил.

Кражбите на коли за 2017 година са 1209 на брой. През 2016 г. са били 1752 на брой, което е с 35% спад спрямо 2015 г., когато са били 2270 броя. За м.г. спадът е 34 на сто.

Само през януари т.г. са откраднати 17 коли с работещ двигател. За януари 2017 г. такива случаи са били 9 на брой.

Инспектор Пламен Максимов каза още, много са започнали кражбите на коли и по селата, тъй като хората, които си паркират автомобилите в двора са спокойни, че той няма да изчезне. Той апелира хората да не оставят автомобилите си без надзор.
Подкрепи Economic.bg