Екзотичните дестинации – магнит за българските туристи

Българите са любопитни и адаптивни дори повече от другите европейци, коментират от бранша

Екзотичните дестинации – магнит за българските туристи

Снимка: pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Българите си позволяват годишно две почивки - една със значително по-висок бюджет до далечна дестинация и друга - в края на лятото или през зимата в рамките на няколко дни. Това са основните тенденциите при пътуванията на българите, които очертават от туристическия бранш. 

Според данни на туристическите агенции Exotic Holiday и New Wave Holiday интересът към по-близките дестинации остава, а при екзотичните почивки се отчита ръст. Тенденцията се потвърждава и от обменното бюро Tavex, което пък отчита ръст на обмяната на "екзотични" валути. 

Докато съседките ни Турция, Гърция и Сърбия се предпочитат за уикенд почивки заради ниските цени и балканското гостоприемство, Тайланд, Мароко, Тунис и Египет събуждат интереса на българина към непознатото и го изкушават с поевтиняващи самолетни билети.

След спада в цената на лирата заради икономическите трудности пред управлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Турция привлече българските туристи с достъпни цени. Можете да си подарите екскурзия до Анкара, Кападокия, Коня и Ескишехир за 5 нощувки в 5-звездни хотели с включени закуски и вечери, плюс транспорт за 350-400 лв. Увеличаващият се интерес към екзотичните дестинации също се дължи на промяна в стойността на почивката, като спестените пари от пътните разходи се използват за по-запомнящо се преживяване.

Финансовите експерти на Tavex отчитат за 2019 г. приблизително 4% увеличение в продажбите на "туристическа" валута на клиент спрямо миналата година. Мартин Миланов, финансов експерт в компанията, коментира пред Economic.bg, че от 2013-2014 г. интересът на българите се увеличава с всяка година и това е благодарение на по-евтините полетите от страната ни.

Тенденции

Миланов даде пример с ръста в продажбите на мароканския дирхам и потвърди, че Кралството определено е в полезрението на българския турист. Доскоро Мароко беше почти недостъпна дестинация заради високите цени. Тогава най-евтиният начин да се пътува дотам бяха круизите и сънародниците ни не бяха много заинтересовани. Това вече не е така - двупосочните полети от София до Казабланка започват от 500 лв., но, за съжаление, няма директни. Според наблюденията на Миланов румънците също започват да проявяват интерес към Мароко, което доказва, че цената на самолетните билети е в основата при избора на дестинация. Можете да резервирате цялостен пакет за посещение на Кралството в Северна Африка за около 1200 лв. за 7 нощувки.


Поради същата причина интересът към Тайланд, позната на българите дестинация, се е увеличил значително. Модерните летища в близкия Изток позволяват на много компании да предлагат конкурентни цени. Двупосочният билет до Банкок може да ви излезе дори 900 лв., ако отделите време да разгледате детайлно предложенията на авиокомпаниите. Това прави дестинацията силна в световен мащаб, защото най-скъпото нещо за екскурзия до Тайланд е самото пътуване дотам, а то става по-евтино с всяка година. 

Когато се планира екзотична екскурзия, бюджетът зависи от географското положение на желаната дестинацията. Далечните дестинации ни излизат значително по-скъпо от почивка на Балканите, защото сериозен процент от крайната стойност на екскурзията са пътните разходи.

Мартин Миланов препоръчва, когато сме на подобен тип екскурзия да разполагаме с не по-малко от 100 лв. джобни на ден. Той споделя, че когато се пътува в друг континент, винаги трябва да имаме достатъчно пари в брой или в най-лошия случай в дебитна или кредитна карта. За наше спокойствие е добре да можем да си позволим самолетен билет за връщане в България. Това е в случай че нещо се обърка и ни се наложи да се приберем по-рано от предвиденото.

През последните 6-10 години се забелязва, че интересът към по-далечни страни се увеличава постоянно, като в очите на анализаторите българите са „любопитни и адаптивни дори повече от другите европейци“, сподели пред Economic.bg Красимир Златанов, управител на туристическа агенция Exotic Holiday.

Според наблюденията му има изразена мода в предпочитанията на екзотични дестинации. Хората със среден портфейл избират Мароко, Дубай, Индия, Израел, Йордания, Тайланд, Малдиви, Китай, Доминиканска република, Бразилия, Аржентина и Шри Ланка, а когато средствата не са спирачка, предпочитаните са държави като Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, Колумбия, Перу, Чили, Панама, Мексико, САЩ, ЮАР, Сейшели, Мавриций, Зимбабве, Танзания, Лаос, Виетнам, Ботсвана, Мианмар, Бутан и Непал.


Мениджърът допълва, че „колкото по-далеч, толкова по различен и интересен бит, култура, кухня, природа, религия, хора, традиции, но най-хубавото, което можем да открием навсякъде, е че всички ние сме хора с едно слънце и една луна”. Според него отдавна пътуването не е само за да посетиш едно място и да видиш най-популярните му сгради, храмове и атракции - "туристите търсят преживявания, които да ги докоснат до бита, културата и всекидневието на местните".

Магнит за туристи

Нели Александрова, маркетинг експерт от New Wave Holiday, споделя това мнение и допълва, че всяка дестинация привлича туристите с нещо уникално.

За Египет това са историята, забележителностите и възможностите за незабравими спомени - сафари в пустинята, гмуркане в Червено море и посещение на Долината на Кралете. Според наблюденията на Александрова при пътуване в страната на фараоните хората обичат да съчетават излежаването по плажовете на Хургада с пътуване до пирамидите в Кайро или пък круиз по река Нил. Цените на пакетите за 7 дни в Египет, в 5-звезден хотел, започват от 600 лв. с включен полет.

Туристите, които имат интерес към ориента избират Мароко. Там имат уникалната възможност да се разходят по автентичните малки улички на Маракеш и Фес, а Казабланка очарова и най-взискателните с нощен живот, бутици на световно известни дизайнери и безкрайни плажни ивици. Една от туристическите компании на пазара предлага пакет от 1050 лв. за 5 дни разходка в 6 забележителни града - Маракеш, Казабланка, Рабат, Шафшауен, Танжер и Малага.

Друга силно предпочитана дестинация за летни приключения е Тунис. Столицата предлага на своите посетители множество атракции, пищен нощен живот, модерен начин на живот и разбира се, райски плажове с бял пясък, тюркоазени води и многообразие от активности, също както и разходка с камили из пустинята Сахара. За 7 нощувки в столицата цените варират от 700 лв. до 1500 лв.


Според прогнозите на специалистите все повече българи ще избират екзотичните дестинации. Красимир Златанов сподели: "Очаквам още по-голям интерес към далечните и екзотични пътувания, защото само вложените в пътувания и преживявания средства се възвръщат 100% в енергия, светлина, щастие и удовлетвореност".

Коментари: 0