Електрическите коли може да вдигнат цената на петрола

Големите компании вече намаляват инвестициите в добив на петрол, което в бъдеще ще доведе до недостиг на суровината

Електрическите коли може да вдигнат цената на петрола
Електрическите коли са бъдещето на автоиндустрията. Сигнал за това е огромният интерес към все още непроизведените модели на Tesla, както и амбициите на все повече традиционни автопроизводители към електрическото задвижване. Тази тенденция логично би трябвало да доведе до спад на цените на петрола заради по-слабото търсене на суровината. Според Дуайт Андерсън, един от легендарните инвеститори в суровини, спад наистина ще има, но само в краткосрочен и средносрочен план. По-дългосрочната перспектива обаче е съвсем друга.

В интервю за
RealVisionTV трейдърът развива тезата, че в края на това десетилетие или в началото на следващото цените на петрола ще скочат рязко и ще се задържат там поне едно десетилетие. Неговият аргумент е, че инвестициите в големите проекти, от които се добиват между 100 и 500 хил. барела дневно, струват милиарди. При сегашните ниски цени, и при прогнозите за по-слабо потребление, желаещите да правят такива инвестиции ще намалеят. В същото време доминацията на електрическите коли все още няма да е пълна, което пък ще доведе до потребление, изпреварващо предлагането. Резултатът от това ще са по-високи цени на петрола, смята Андерсън.


„До края на това десетилетие, както изглежда, производителите на петрол ще са „свещена крава“, добавя инвеститорът.

Андерсън изнесе няколко числа, от които се вижда, че през последните две години, откакто паднаха цените на петрола, падат и инвестициите в сектора. Също така според него много замислени по-рано проекти просто няма да се случат. „Тази разлика между търсенето на суровината и срива на инвестициите ще наложи прилично високи цени“, добавя експертът. А според него обръщането на тенденцията – влагане на големи суми в нови енергийни проекти, ще отнеме много време.

Коментари: 0