ЕМА разреши ваксината на Moderna да се прилага и при деца

Ваксината вече може да се поставя при деца между 12 и 17-годишна възраст

ЕМА разреши ваксината на Moderna да се прилага и при деца

Снимка: Unsplash

876 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската агенция по лекарства (ЕМА) одобри употребата на ваксината на Moderna при деца на възраст между 12 и 17 години. Ваксината се употребяваше при хора над 18-годишна възраст. Тя ще се прилага в две дози, с интервал от четири седмици, съобщават от здравното министерство.

Новото търговско име на ваксината е Spikevax.

До разрешението на ЕМА се стига след проучване, в което участие са взели 3 732 деца. То е показало, че ваксинираните деца развиват антитяло – отговор, който е сравним с този при млади възрастни 18-25 г. В допълнение, нито едно от 2 163 деца, получили ваксината, не е развило COVID-19, в сравнение с четири деца, развили COVID-19, от общо 1 073, на които е приложена инжекция с плацебо. Тези резултати дават основание ЕМА да достигне до заключение, че ефикасността на Moderna при възрастовата група 12-17 години е сходна с тази при възрастните.

Най-честите нежелани реакции включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болка в мускулите и ставите, уголемени лимфни възли, втрисане, гадене, повръщане и повишена температура. Тези нежелани реакции обикновено са в лека до умерена степен и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинация.

Така ЕМА стига до заключението, че ползите от употребата на ваксината при деца надвишават рисковете от нея. Безопасността и ефикасността на ваксината ще продължават да се наблюдават.

Подкрепи Economic.bg