Овчаров: Енергийната стратегия на ГЕРБ цели да гарантира приходи на определени фирми

АЕЦ \"Белене\" не струва 10 млрд. евро, заяви бившият министър на енергетиката

Овчаров: Енергийната стратегия на ГЕРБ цели да гарантира приходи на определени фирми
"Подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ цели да бъдат гарантирани приходи за определени фирми. Ние не мислим за проектите и за ползите от тях, а мислим как да разпределим едни пари". Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването "Тази неделя" по bTV.

Коментарът му идва по повод думите на министър Петкова от вчера за пускането на нови обществени поръчки. Задачата тук не е да изясним какво ще правим в бъдеще, а да гарантираме приходите на определени фирми в България. 

Според него процедурата за "Белене" е по същия начин. По думите на министър Петкова цената на проекта е 10 млрд. евро, но ще бъде по-добре ако стане 9 млрд. евро. Платихме 670 млн. за оборудване и още 230 млн. за проект, което прави цената на проекта около 3 - 4 млрд. евро, а не 10 млрд. евро. Тук отново се хвърлят едни числа, за да се легитимират едни разходи, които народът ще плаща", смята Румен Овчаров. 

"Правителството внесе промяна в стратегията със срокове на изпълнение до края на тази година. Тази стратегия предвижда преструктуриране на съществуващия договор за транзита с Русия, при който дори нищо да не правим, ни гарантира 2 млрд. приходи, тъй като Русия е длъжна да ни плаща 90% от капацитета", обясни Овчаров. 

По думите му България никога не е била силно зависима от Русия. "Единствената ни пряка зависимост е за природния газ, каза още той. Някога измислихме доста по-умна и по-правилна стратегия за България - енергийна независимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България през "Южен поток", когато 20% от износа на петрол минава през България - през "Бургас-Александруполис", когато на територията ни минава още един проект като "Набуко", който позволява диверсификация", поясни бившият министър на енергетиката. 

Той подчерта, че едната тръба стои вече 4 години празна, визирайки връзката с Румъния. Вместо да стъпи на тази стратегия, тъй като Русия е много по-зависима от България, ние започнахме да обслужваме чужди интереси. Под натиска на американското правителство спряхме 3 големи проекта, каза още Румен Овчаров.

По темата с обвинението на прокуратурата към него за безстопанственост на "Мини Бобовдол", довела до загуби в размер на 24 млн. лв. в периода 2006 - 2009 г., той заяви, че прокуратурата "пропуска много факти и се опитва да намери нещо, там, където няма да го намери". Размерът на щетите е увеличен без никакви нови факти и доказателства по делото, коментира Овчаров. 
Коментари: 0