Енергийни компании съдят Ангела Меркел за 19 млрд. евро

Те настояват за обезщетения след отказа на правителството от ядрената енергетика

Енергийни компании съдят Ангела Меркел за 19 млрд. евро
3689 ~ 1 мин. четене

Конституционният съд на Германия пристъпи към разглеждането на исковете на енергийните компании към германското правителство. Концерните искат да им бъдат компенсирани загуби за около 19 млрд. евро.

Причината за заведените многомилиардни искове е решението на правителството на Ангела Меркел от 2011 г. да се откаже от ядрената енергетика чрез постепенното спиране и демонтаж на всички работещи в страната ядрени централи.

В исковете на концерните E.ON, RWE и Vattenfall се казва, че правителството в Берлин е взело прибързано решение на фона на случилото се с японската ядрена централа във Фукушима.

В същото време сигурността на германските ядрени централи остава без промяна и е на една много високо равнище. По тази причина собствениците им разглеждат действията на федералното правителство като незаконно отчуждаване на частна собственост.

Решението на най-висшия германски съд се очаква след няколко месеца. Ако той отсъди в полза на концерните, те ще могат да си потърсят по съдебен път обезщетение за нанесените щети.

Според агенция Reuters става дума за сума в размер на 19 млрд. евро. Ръководителят на E.ON Йоханес Тайсен заяви, че „тук не става дума за ядрената енергетика, а за честна компенсация“.

За концерните също така остава актуален въпросът кой ще плати за огромните разходи по демонтажа на АЕЦ е погребването на ядрените отпадъци. Според германските експерти тази сума може да достигне 48,8 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg