Енергийният министър иска да смени ръководството на „Булгартрансгаз“

Дружеството е свръхзадлъжняло заради строежа на "Балкански поток", който пренася руски газ до Западна Европа

Енергийният министър иска да смени ръководството на „Булгартрансгаз“

Владимир Малинов, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз"

2015 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Министърът на енергетиката Андрей Живков е поискал от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“. Това се случва след приключила проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в държавната компания, "която потвърждава основни изводи на Министерството на енергетиката за управлението на газовото дружество".

В Управителния съвет на компанията в момента има трима души с мандат от пет години. Изпълнителен директор е Владимир Малинов. Член на Борда е също Делян Димитров, съпруг на на Севделина Арнаудова – личният ПР на Бойко Борисов и дългогодишен ръководител на пресцентъра на Министерския съвет. Делян Димитров е в Управителния съвет на дружеството от 2015 г.

Сега Министерството на енергетиката посочва, че проверката на КЕВР в газовия сектор е показала, че при реализацията на проекта "Балкански поток", който бе построен само за една година от правителството на Бойко Борисов, и който ще пренася 90% руски газ от Турция до Сърбия, има установени проблеми. „Булгартрансгаз“ не е поискал предварително одобрение от регулатора както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на държавното дружество са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ изобщо не е уведомило комисията за тях.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.

Подкрепи Economic.bg