ЕП прие законодателство срещу двойния стандарт при храните

Производителите ще бъдат глобявани с 4% от оборота или 2 млн. евро

ЕП прие законодателство срещу двойния стандарт при храните
1256 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Европейският парламент прие законодателство срещу двойния стандарт при храните, като го обяви за нелоялна практика от страна на производителите към потребителите, предаде репортер на Economic.bg. Днес в Страсбург, на последната редовна пленарна сесия, 603 депутати гласуваха „за“, 17 – „против“ и 27 „въздържали се“.

„Днес сложихме край на двойното качество на продукти и услуги в единния европейски пазар. Това беше дългогодишна моя, и на колегите от Източна и Централна Европа, борба. С това днешно гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант „Източна“ и във вариант „Западна“ Европа. То ще стане свободно, каквото е предвидено да бъде“, коментира българският евродепутат Момчил Неков относно доклада за по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС. 

„Борбата срещу „Европа на две скорости“ трябва да продължи и в следващия Европейски парламент, след повече от 10 години членство няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа.“, заключи Момчил Неков.

Според българския евродепутат Емил Радев обаче приетото днес законодателство не е толкова добро и ще трябва се направят стъпки и през следващия мандат на ЕП.
Коментари: 0