Ердоган иска да стопли отношенията с Германия

Турският президент се надява на „рестарт“ и „обръщане на нова страница“

Ердоган иска да стопли отношенията с Германия

Снимка: БТА

388 ~ 1 мин. четене
Ден преди да започне посещението си в Германия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в коментар във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че иска да бъде обърната нова страница в германско-турските отношения. Той призова двете страни „да натиснат бутона за рестартиране“ на техните отношения, които сега са в сложна ситуация.

„Наша отговорност е да придвижим напред разумно нашите отношения на основа на нашите споделени интереси, да ги придвижим напред далеч от ирационалните страхове“, казва Ердоган в публикация, озаглавена „Очаквания от Германия“.

В нея той изразява надежда, че Германия ще подкрепи неговата  борба срещу обявената извън закона Кюрдска работническа партия ПКК, както и срещу ислямисткото движение на проповедника Гюлен, когото Анкара смята за отговорен за опита за преврат през 2016 г.

Ердоган предупреждава и срещу нарастването на крайнодесния екстремизъм и срещу ислямофобията в Германия и Европа. Той определя ислямофобията понякога като най-голямото препятствие в преговорите на Турция за членство в ЕС. Ердоган пристига в Берлин утре следобед.
Подкрепи Economic.bg