Ердоган нареди да бъдат изгонени 10-има западни посланици

Представителите на САЩ, Канада, Дания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия трябва да напуснат веднага

Ердоган нареди да бъдат изгонени 10-има западни посланици

Снимка: БТА

8880 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турският президент Тайип Ердоган е разпоредил на външното министерство да обяви 10 посланици от западни страни за „персона нон грата“ заради призивите за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Изгонването на 10-имата посланици, седем от които представляват правителства на съюзниците на Турция в НАТО, би означавало най-дълбокия дипломатически разрив със Запада през 19-те години на власт на Ердоган, пише Reuters.

Кавала е в затвора от четири години, обвинен във финансиране на националните протести през 2013 г. и за участие в неуспешен преврат през 2016 г. Той остава в ареста, докато процесът му продължава, и отрича обвиненията.

В съвместно изявление от 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и Съединените щати призоваха за справедливо и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото спешно освобождаване. Веднага след това те бяха привикани от външното министерство, което нарече изявлението безотговорно.

Дадох необходимата заповед на нашия външен министър и казах какво трябва да се направи. Тези 10 посланици трябва да бъдат обявени за персона нон грата веднага. Ще го разрешите незабавно“, каза Ердоган в реч, използвайки термин, който означава, че дипломат вече не е добре дошъл в страната.

„Те ще познаят и ще разберат Турция. В деня, в който не познаят и разберат Турция, те ще си тръгнат“, каза той под аплодисменти от тълпата в северозападния град Ескишехир.

Посолствата на САЩ, Германия и Франция, Белият дом и Държавният департамент на САЩ не отговориха веднага на исканията за коментар за Reuters.

По-рано Ердоган каза, че планира да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Рим следващия уикенд.

Норвежкото външно министерство заяви, че посолството му в Анкара не е получило информация от турските власти по този въпрос.

„Нашият посланик не е направил нищо, което да налага експулсиране“, каза ръководителят на комуникациите на министерството Труде Маасейде. Той добави, че Турция е добре запозната с гледната точка на Норвегия по този случай.

Ще продължим да призоваваме Турция да спазва демократичните стандарти и върховенството на закона, към които страната се е ангажирала съгласно Европейската конвенция за правата на човека“, каза Маасиде.

Кавала беше оправдан миналата година по обвинения, свързани с протестите през 2013 г., но решението беше отменено тази година и комбинирано с обвинения по друго дело, свързано с опита за преврат през 2016 г.

Правозащитни групи казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласието при Ердоган.

Авторитарно действие

Шест от участващите държави са членки на ЕС, включително Германия и Франция. Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли заяви в Twitter: „Изгонването на десет посланици е знак за авторитарното отклонение на турското правителство. Няма да бъдем уплашени. Свобода за Осман Кавала.“

Датският външен министър Йепе Кофод каза, че неговото министерство не е получило никакво официално уведомление по въпроса и че е в тесен контакт със своите приятели и съюзници.

Ще продължим да пазим нашите общи ценности и принципи, както е изразено и в съвместната декларация“, каза той в изявление по имейл.

Кавала заяви в петък, че би било „безсмислено“ той да присъства на съдебния процес, тъй като справедливото изслушване е невъзможно предвид последните коментари на Ердоган.

Президентът бе цитиран в четвъртък да казва, че въпросните посланици няма да пуснат „бандити, убийци и терористи“ в собствените си страни.

Европейският съд по правата на човека призова за незабавно освобождаване на Кавала в края на 2019 г., заявявайки, че няма основателно подозрение, че той е извършил престъпление, и като установи, че задържането му е имало за цел да го накара да замълчи.

Той издаде подобно решение тази година по делото на Селахатин Демирташ, бивш ръководител на прокюрдската Народна демократична партия, който е държан в затвора от близо пет години.

Съветът на Европа, който наблюдава изпълнението на решенията на ЕСПЧ, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Турция, ако Кавала не бъде освободен.

Следващото заседание по делото срещу Кавала и други е на 26 ноември.

Подкрепи Economic.bg